Već osam godina iz meseca u mesec, iz nedelje u nedelju, iz treninga u trening,  stručni tim Karate kluba “Zrenjanin” u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Suncokret” I Osnovnom I srednjom školom “9. maj“ iz Zrenjanina sporovodi jedinstveni adaptirani karate program za osobe sa smetnjama u razvoju. Povodom osmogodšnjice ovog programa, predstavnici sekcije karate kluba „Zrenjanin“ iz školica sporta „Čigra“ posetili su dnevni centar škole „9. Maj“ gde su korisnicima uručili slatke pakete koje su spremili članovi kluba. Prilikom ove posete akcenat je stavljen i na sportski deo, te su treneri u klubu Vladimir Ilić, Milan Kordin, Tamara Simić i Jovana Marković održali trening za sve korisnike „Naše priče“.

Adaptirani karate program iz godine u godinu nailazi na sve pozitivnije reakcije. Upornim radom i gotovo stopostotnim prisustvom na treninzima mladi sa intelektualnim poteškoćama pokazuju značajne rezultate u smislu poboljšanja psiho-fizičkih funkcija, većeg interesovanje za sport i druženje, umanjen je osećaj njihove socijalne izolovanosti, ojačana je celokupne muskulatura, vidno je razvijeno strpljenje… Napredak i rezultate najbolje pokazuju žive reakcije zadovoljstva koje sportisti ometeni u razvoju izražavaju pokretom.

Krunu osmogodišnjeg rada u okviru ovog programa  čini i činjenica da je organizovano pet Nacionalnih šampionata za osobe sa smetnjama u razvoju pod nazivom „Od hendikepa do hepienda“.  Neophodno je istaći I da je realizovano i sedam inkluzivnih kampova na Deliblatskoj peščari na kojima su učestvovala deca sa smetnjama u razvoju i deca iz redovne populacije iz našeg kluba, a kroz ovakav vid kampova prošlo je ukupno preko 500 korisnika. Ovakvi kampovi su bila prava prilika za istinsko druženje, osamostaljivanje, upoznavanje i zajedničke sportske aktivnosti nehendikepirane dece i dece sa smetnjama u razvoju.

Kako kažu u Karate klubu „Zrenjanin“ planovi za naredni period su da i dalje šire i promovišu karate program za osobe sa smetnjama u razvoju.