“Ефекти адаптираног карате програма у третману особа са сметњама у развоју” назив је теме, којом је Симо Салапура одбранио докторску дисертацију на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду, а ментор је био проф. др Милан Нешић.


Тема је уско везана за област у којој је др Симо Салапура несебично радио читаву деценију, тачније од 2007. године, када је у Карате клубу Зрењанин направио пионирске кораке у нашој земљи, укључивањем особа са сметњама у развоју, у карате спорт.

– Логичан је био избор теме коју сам највише познавао, а која није довољно истражена, нити промовисана, а тиче се утицаја адаптираног, односно прилагодјеног, каратеа и његове примене на популацију особа са сметњама у развоју. Спроведеним научним истразивањем сам дошао до егзактних показатеља да је код испитаника током експерименталног периода у примени адаптираног карате програма дошло до значајних позитивних промена у свим опсервираним областима, моторичким и психо-социјалним.


Салапура је некадашњи такмичар у каратеу, тренер, селектор репрезентације Србије, генерални секретар Спортског савеза Града Зрењанина, оснивач Хенди спорта, а тренутно обавља функцију помоћника градоначелника Града Зрењанина. Поред великог броја обавеза, нашао је мотив да приведе крају докторат из области спорта, којем је посветио цео живот.

– Одлука о даљем научном усавршавању уследила је након завршетка мастер студија 2011. године, док сам још био активан као тренер. Основни мотив за овакву одлуку била је тежња за личним усаврсавањем и потреба да на сваком кораку и на сваки начин промовишем и научно потврдим лично уверење о великим неискоришћеним потенцијалима ове популације. Први, привремени, застој на путу до титуле доктора наука био је избор на функцију Генералног секретара спортског савеза Града Зрењанина 2014. године, а затим и именовање на положај помоћника Градоначелника 2017 године. Поред свих новонасталих обавеза, мотив је остао јак, а није изостала ни подршка породице, посебно супруге Јелене, која је такође некадашњи спортиста, као и мојих родитеља.

Какви су планови што се тиче академске каријере?

– Академска каријера је увек у оптицају, али тренутно није приоритет.


CРЕЋАН ЈЕ ОНАЈ ЧОВЕК, КОЈИ ДРУГОГ ЧОВЕКА УЧИНИ СРЕЋНИМ
Шта сте све успели да научите децу са сметњама у развоју током рада са њима, а чему су они научили Вас?

– Пре више од деценије, почео сам да радим са мањом групом младих са сметњама у развоју, по програму Немачке карате федерације, који сам прилагодио нашим условима. Временом је програм наишао на одличан одзив међу овом популацијом. Када је нешто ново, увек је тешко, али одговорно тврдим да су предрасуде о њима данас много мање него пре десет година, а сигурно је и адаптирани карате програм за особе са сметњама у развоју допринео једним делом у мењању овакве слике. Током периода примене програма било је много лепих ситуација, а свакако су неизбрисиво урезане слике њиховог радовања и поноса када постану свесни да су научили и савладали одређени покрет, када помере сопствене границе. Њихова мотивација за рад је веома висока, а енергија и љубав којом зраче је неизмерна. Највећа лекција, коју сам научио од њих је да ценим живот сваки дан, сваку лепу ситуацију… Можда главна лекција може да се сажме у неколико речи, које је неко давно написао: “Срећан је онај човек, који другог човека учини срећним”.


ВИШЕ ОД 25 ГОДИНА У КАРАТЕУ
Симо Салапура је у каратеу више од четврт века. Прво као такмичар, затим као репрезентативац, тренер, судија, селектор… Активан такмичар је био до 2001. године, када је почео да “пече” тренерски занат. У времену највећих успеха Карате клуба “Дијамант”, а сада КК “Зрењанин” имао је част да буде прво заменик шефа стручног штаба, а затим и шеф стручног штаба шампионских екипа и правих спортиста и шампиона.

Период рада у националном савезу трајао је од 2004. до 2010. године, а био је на функцији тренера националних селекција млађих категорија, селектора кадета (најмлађи икада), тренера женске сениорске репрезентације…

Да ли поред обавеза на послу стижете да тренирате или да одржите неки тренинг каратистима Зрењанина?

– На жалост, због обавеза немам више прилику да будем толико у сали и присутан у раду клуба. Наравно, маштам о томе да имам више времена за карате… У складу са могућностима, одржавам кондицију вежбајући у теретани или сали и трчањем, а управо се спремам за 7. октобар и за наш 3. Зрењанински полумаратон…

КАКВИ СУ ДАЉИ ПЛАНОВИ ШТО СЕ ТИЧЕ КАРАТЕА?
– Своје деловање у каратеу тренутно видим у ширењу идеје и имплементирању карате програма за особе са сметњама у развоју у заинтересоване клубове на територији Србије.

 

И на крају, како генерално видите стање у зрењанинском спорту и будућност спорта у нашем граду?

– Тренутно стање у зрењанинском спорту илуструју позитивне промене у готово свим сегментима система:

Број освојених официјелних медаља зрењанинских спортиста у прошлој години (2017.) са државних првенстава је чак 301, а у 2016. години је био за 11 мањи – 290. У прошлој години спортисти нашег града вратили су се са чак 20 медаља када су у питању официјелна међународна такмичења.
Анализе које добијамо са терена показују тенденцију повећања обухвата бављена спортом наших грађана што је главни фактор у борби против деформитета локомоторног система наших најмлађих, али и фактор превенције у борби против масовних незаразних болести данашњице као што су гојазност, хипертензија, дијабетес, сендетарни начин живота)…

Повећан је број школских спортских секција, повећан је број бесплатних спортских програма,а повећан је и број спортских организација, које користе бесплатне термине у објектима ЈУ “Спортски објекти”.

Видљиви су резултати и на пољу улагања у спортску инфраструктуру?

– Кристална дворана је добила употребну дозволу, саграђени су нови, модерни бич волеј терени на градском купалишту, набављени су нови кошеви у Кристалној дворани и трибине у хали “Медисон”, набављене су електронске мете и аутоматски робот за наше спортисте инвалиде, изграђени тениски терени у Елемиру, а на помолу су нова значајна улагања у спортску инфраструктуру – атлетски стадион, реновирање Дома борилачких спортова, изградња стадиона у Меленцима.

На иницијативу градоначелника, Чедомира Јањића изменили смо прописе и убрзали процедуре за добијање финансијских средстава крајњим корисницима. Уз то, омогућили смо још конкурса током године. Добра сарадња Града са више националних гранских савеза резултирала је организацијом више великих међународних националних спортских манифестација. Повећан је број “спортских” ноћења у смештајним капацитетима нашег града. Само у првом тромесечју ове године остварено је преко 3.000 “спортских” ноћења.

Крајем године очекује нас израда нове верзије Програма развоја спорта за наредних десет година а наредне године наш Град биће домаћин групе Европског првенста у кошарци за жене, као И Европског универзитетског првенства у одбојци. Настављамо са успешном И провереном праксом организације великих спортских такмичења и улагања у спортску инфраструктуру – рекао је др Симо Салапура на крају интервјуа за Иловезрењанин.

 


Преузето са: https://ilovezrenjanin.com/sport/simo-salapura-stekao-zvanje-doktora-nauka/